We zijn bekeerd!

Dick en Els
De trouwe lezers van de Fietskoerier hebben het ongetwijfeld op de foto's hierboven al gezien...
we zijn bekeerd!
Na ruim vier jaar blootshoofds door de wereld te hebben gefietst dragen we sinds deze maand allebei een helm.
Hallelujah!

Voor de mensen die ons een beetje kennen moet deze plotselinge ommezwaai een beetje overkomen als het verhaal van Paulus die onderweg naar Damascus plotseling het licht ziet.

Want Nederlanders dragen geen helm.
Een helm is voor sukkels en voor peuters op een fiets met zijwieltjes.
Niet voor Nederlanders.
Nederlanders zijn geboren op de fiets en krijgen nooit een ongeluk. En dan nog... wanneer je een ongeluk krijgt dan helpt een helm ook niet meer.
Helmen zijn voor mensen die niet uit een fietsland komen. Helmen zijn voor Amerikanen (die dragen allemaal een helm) en voor Japanners.
Niet voor Nederlanders.

Waarom dragen wij dan nu ineens wel een helm?
Dat kwam zo: al fietsend door de Verenigde Staten zagen wij, vooral op zondagmiddag, grote groepen ruige motorfietsers over de snelwegen scheuren. Wijdbeens zittend op reusachtige Harley Davidsons, de haren in een paardestaart, in versleten leren jacks en broeken en met indrukwekkend getatooeerde armen en buiken... een spoor van lege Budweiser blikjes achter zich latend.
Echte kerels op machines die zo veel lawaai maken dat je er onmogelijk bovenuit kunt schreeuwen.
Echte kerels die er niet aan zouden denken om een helm te dragen. Net als wij.
Want helmen zijn voor sukkels.

Op een van die zondagmiddagen moeten we het licht gezien hebben. Waarschijnlijk op een moment dat we voor de zoveelste keer door de luchtverplaatsing van zo'n konvooi in de berm van de weg gedrukt werden en daar braaf stonden te wachten tot het geweld voorbij was. Op dat moment moeten we ons gerealiseerd hebben dat het eigenlijk ontzettend stom is om geen helm te dragen.
Ontzettend stom!