Nordkapp, N - Helsinki, SF

Datum:
Afstand:
Totaal:
20-07-2000 - 15-08-2000
1784 km
5784 km

Dick en Els

We hebben onze allereerste lekke band gehad! Na 4200 kilometer fietsen was het dan eindelijk zover. En het was niet eens nodig geweest want het was een ordinair stootlek op een keitje... even niet opgelet... steen op het wegdek... pok! Psssst. Stom!
In Rovaniemi hebben we ook een nieuwe buitenband moeten kopen. De tweede van de vier Continental Top Tourings waarmee we vertrokken zijn heeft het nu ook begeven. De oorzaak? Afgescheurd op de hieldraad! Nu fietsen we dus met een Nokia band door Finland. Want voor wie denkt dat Nokia alleen maar mobiele telefoons maakt komt hier in Finland bedrogen uit... op bijna alles wat je vast pakt staat Nokia!

Een snelheidsverbetering zat er deze keer niet in, daarvoor zijn de heuvels gewoon niet stijl genoeg. Dus de hoogste snelheid blijft staan op 63,7km/u. Na een koude start in Zweden en Noorwegen genieten we nu van hoge temperaturen. Boven de poolcirkel hebben we zelfs een dag van 29C gehad. Extreem hoog, maar geen record.
Voor wat de kosten van het levensonderhoud betreft is Finland iets voordeliger dan Zweden en behoorlijk goedkoper dan Noorwegen. Een brood weegt hier 650 gram en kost ongeveer 12 Fim. In de supermarkten is veel meer verse groente en fruit te koop dan in Noorwegen en het is ook betaalbaar. Behalve de bessen die we plukken kopen we hier af en toe ook vers fruit. Grapefruits bijvoorbeeld, voor 4 Fim per stuk. Zuivel heeft ongeveer hetzelfde prijsniveau als in Nederland. Vruchtenyoghurt kost hier 9 Fim per liter.
Slechts een keer per vier dagen zoeken we een camping op. Die zijn hier ook weer anders geprijsd dan in Zweden of Noorwegen. Duurder, maar wel inclusief de kosten voor de douche. Voor een overnachting op een gemiddelde camping betalen we 65 Fim.
En voor honderd Fimmen betaalden we f37,60 in het grenswisselkantoor in Karigasniemi.