Vodskov, DK - Storuman, S

Datum:
Afstand:
Totaal:
10-06-2000 - 26-06-2000
1263 km
2377 km

Dick en Els

We zijn nu vijfendertig dagen onderweg en hebben tot nu toe een redelijk gemiddelde qua kilometers per dag. En dat ondanks het feit dat Els in de eerste dagen een behoorlijk beurs achterwerk had.
Wat wil je ook: een jaar lang niet gefietst en ook nog een nieuw leren zadel... dat nog ingereden moest worden... en dan meteen negentig kilometer per dag rijden. Dat viel niet mee.
Lekke banden hebben we nog niet gehad. Wanneer Bernice Baardman deze rubriek ook leest dan kan ze zich al een beetje zorgen gaan maken... we lopen in!

De hoogste snelheid, tot nu toe, is gemeten ergens tijdens de afdaling van een heuvel in het noorden van Jutland, in de buurt van Viborg. 61,7 kilometer per uur. Het is een beginnetje. In de herfst van 1997 reed Dick in Engeland tijdens een afdaling 104km/uur... met volle bepakking! 
Voor wat de andere beursberichten betreft... gezond eten is in Zweden een kostbare zaak. We schatten dat de kosten van levensonderhoud hier toch wel 25% hoger liggen dan in Nederland. Het dagelijks bezoekje aan de supermarkt kost ons gemiddeld 120 kronen. Dan hebben we een tas met daarin de avondmaaltijd, het ontbijt voor de volgende dag en vier à zes bananen voor tijdens het fietsen. Die 120 kronen redden we alleen wanneer we héél slim inkopen. Koopjes uitzoeken dus en zoeken in de 'lågpris' bakken waar veel dingen liggen die 'tegen de datum' zijn.
Het aanbod van groente is beperkt en wat er is komt uit Holland en is duur. 'Kolsalat' is een soort chinese kool die overal verkrijgbaar is. Het is onze redding... op veel manieren te gebruiken, zowel rauw in salade als geroerbakt.
Alcohol is onbetaalbaar. Wijn en bier drinken we dus niet meer. En we vallen dus behoorlijk af! We drinken 'Bob'... heerlijke, betaalbare aanmaaklimonade in diverse smaken.
Campings zijn ook niet goedkoop. Natuurlijk is er in Zweden het 'Allemansrät' en kun je dus staan waar je wilt, maar af en toe wil je je ook douchen of de was doen, of een voietbalwedstrijd zien in de 'tv-rum'... de gemiddelde prijs voor een klein tentje op een camping is 100Skr. De douche gaat bijna altijd per muntautomaat. Vijf Skr geeft vier minuten heet water. En hoeveel kost een Zweedse kroon? Nou? Honderd voor f26,50.
Angstig luisteren we naar de verhalen van de toeristen die uit het noorden van Noorwegen terug komen... daar is alles nog véél duurder en is er ook geen 'salatkol' meer... knolraap!