Fout
  • XML Parsing Error at 1:3176. Error 9: Invalid character

La Paz, BO - Lima, PE

Datum:
Afstand:
Totaal:
23-08-2001 - 05-10-2001
1649 km
22073 km

Dick en Els

Na maanden eindelijk weer eens een 'normaal' aantal kilometers in het staatje hiernaast. Maar denk niet dat het eenvoudig geweest is. Vooral de '26', tussen Cusco en Nazca was een behoorlijk zware klus, met drie lange klimmen van 1800 naar 4000 meter en hoger, 120 kilometer heel slecht gravel en een vliegende sneeuwstorm op 4500 meter hoogte in de buurt van Pampamarca. Onderweg hebben we ťťn record gebroken... ons hoogterecord. VijfenveertighonderdtweeŽntachtig meter hoog op een naamloze heuvel tussen Pampamarca en Puquio. We hadden gehoopt ons afstandsrecord te verbreken op de Panamericana.

Maar, daar waar Šltijd een harde zuidwestenwind blaast, iedere dag van het jaar, waar alle bomen naar het noorden zijn kromgegroeid, daar stond op de dagen dat wij er fietsten een gure noordwester. Waar we er van overtuigd waren ruim veertig per uur te gaan trapten we nu met moeite tien. Als er wind is dan heb je hem tegen... het noodlot van iedere wereldfietser.
Lekke banden... ergens in de afgelopen maanden zijn we de tel kwijtgeraakt. Daar gaan we het dus niet meer over hebben.
Onze rekeningen betalen we inmiddels met Soles. DrieŽnhalve Sol voor een Dollar. Wanneer we niet kamperen kost een overnachting ons ongeveer tien Sol per persoon.
We krijgen twaalf broodjes (of vijf bananen) voor ťťn Sol en voor een middagmaaltijd (een kom grauwe soep en een bord rijst met een stukje kip als segundo) zijn we meestal vijf Sol kwijt. Het leven is twee maal zo duur als in Bolivia maar ook hier geldt: alle waar is naar z'n geld.
Omda dit een rubriek is de over getallen gaat sluiten we af met een vrag: Wie kan ons vertellen wat precies de omtrek van de aarde is (op de evenaar gemeten?).