Arnhemse meisjes

Kinderboekenschrijver Roald Dahl was in de jaren tachtig op bezoek bij de Arnhemse kinderboekenwinkel om zijn boeken te signeren. Tijdens het signeren kreeg de schrijver een kop koffie met een koekje erbij. Na afloop vroeg Roald Dahl aan de eigenaar van de kinderboekenwinkel watvoor koekjes dat waren. Volgens Dahl waren het de lekkerste koekjes die hij ooit gegeten had.

De eigenaar vertelde de schrijver dat het Arnhemse Meisjes waren en dat hij de koekjes bij de "officiele Arnhemse Meisje bakker" om de hoek gekocht had. Roald Dahl ging meteen naar de bakker toe en vertelde hem dat hij het recept wilde hebben.
In eerste instantie weigerde de bakker het recept te geven. Het was een eeuwenoud en vooral geheim recept dat al jaren in de familie was. Dat kon de bakker natuurlijk niet meteen aan de eerste de beste klant prijsgeven.
Maar ja: dit was niet de eerste de beste. Dit was de beroemde Roald Dahl die vroeg om het recept van de Arnhemse Meisjes en de kinderboekenschrijver vond het ook nog eens de lekkerste koekjes die hij kende. Kortom: de bakker ging overstag en schreef het recept op een briefje.
Wat de bakker niet wist was dat Roald Dahl op dat moment werkte aan "Roald Dahl's Revolting Recipe cookbook", waarin ook het recept voor Arnhemse Meisjes terecht is gekomen.


Dick en ElsArnhemse meisjes

Ingrediënten voor 35-40 koekjes
  • 190 gr bloem
  • 1 dl melk
  • 4 druppels citroensap (zo nodig later meer) of een scheutje uit een knijpcitroen
  • 5 gr verse gist
  • 100 gr ongezouten boter (verdeeld in 5 stukjes
  • een snufje zout

Bereiding:
Bestrooi het werkvlak met grove kristalsuiker in plaats van met bloem (u kunt ook suikerklontjes pletten met een deegroller).
U kunt het deeg het beste een nacht laten rusten; het is dan gemakkelijker te verwerken.

Meng de bloem, de melk, het zout, het citroensap en de gist goed door elkaar en klop met een elektrische mixer op hoge snelheid één voor één de klontjes boter door het mengsel.
Wikkel het deeg dan in plasticfolie en laat het een nacht in de koelkast staan.
Verwarm de oven voor op 140°C.
Leg aluminiumfolie op de bakplaat en smeer dit in met boter, of smeer de bakplaat zo in met boter.
Bestrooi het werkvlak met kristalsuiker en rol het deeg over de suiker uit.
Strooi er nog wat suiker over en rol het deeg verder uitrollen tot het heel dun is.
Steek er dan met een uitsteekvorm koekjes uit (de oorspronkelijke vorm is ovaal).
Leg de koekjes op de bakplaat, strooi er nog wat grove suiker over en bak de koekjes in 30-40 minuten goudbruin.