Haagse Bluf

September... de derde dinsdag... we kunnen ons deze keer geen passender recept voorstellen dan...
Dick en Els

Haagse Bluf!

Ingrediënten:

  • 500 gram schoongemaakt en gemengd seizoensfruit
  • 2 dl bessensap
  • 150 gram suiker
  • 4 eiwitten


Ook nodig: 4 grote glazen.

Bereiding: Klop de bessensap, suiker en eiwit tot een stijve massa. Doe de opgeklopte eiwitten in een schone spuitzak.
Doe in elk van de grote glazen 100 gram gemengd seizoensfruit. Spuit dan in elk glas een berg opgeklopt eiwit. Tip: helemaal kookgeinig is wanneer je bosbessenschuim en ‘gewoon’ wit schuim door elkaar spuit.

Je kan voor het schuim salmonellavrije eiwitten met suiker opkloppen en dan wat bosbessensap toevoegen zoals het traditionele Haagse gebruik dat voorschrijft, maar steviger is wanneer er een variatie op Italiaans kookschuim wordt gebruikt: kook 250 gram kristalsuiker samen met 1,25 dl bosbessensap tot 96 º Reamur, maar wanneer de meter de 90 º Reamur bereikt, begin dan alvast 5 eiwitten samen met 5 gram gezeefde poedersuiker, met de keukenmixer in de hoogste stand, op te kloppen. Probeert het kloppen niet meer te onderbreken (alleen nog in snelheid van de mixer). Haal direct het pannetje van het vuur als de suikerstroop 96 º Reamur heeft bereikt.
Zet de stand van de mixer eerst in de laagste stand en giet heel langzaam, gedurende het kloppen, de zeer hete stroop in een dunne straal (kijk uit voor uw vingers) bij de eiwitten.
Blijf kloppen, dan weer in de hoogste stand van de keukenmixer, totdat de eiwitten zijn afgekoeld.

Natuurlijk kun je het seizoensfruit ook vervangen door bijvoorbeeld vla.
Vaak wordt er bij Haagse bluf lange vingers geserveerd