Na Rovaniemi (SF) nu ook op bezoek in North Pole (AK)

Een kerstvertelling

Het is elke dag Kerstmis in Santa Claus House, North Pole, Alaska, de plek waar de Kerstman woont wanneer hij niet in z'n slee zit om cadeautjes door schoorstenen te proppen. De Kerstman van North Pole, Alaska is Con Miller en voor de kinderen die er min of meer de oorzaak van zijn dat hij voor het grootste gedeelte van zijn leven deze functie heeft is hij de enige en echte 'Kris Kringle'.

Heel, heel lang geleden, in 1949, vonden Con en Nellie Miller een rood-wit kerstmannenpak tussen een zending tweedehands kleding in hun kleine handelspost in Fairbanks. Die kleding lieten ze verschepen vanuit de Verenigde Staten (Alaska maakte daar toen nog geen deel van uit) en werd gebruikt als ruilhandel met de trappers en indianen in ruil voor huiden. Iedere zomer trok Con de binnelanden in op zoek naar handel. Het pak bracht hem op het idee om de kerstgedachte te verspreiden bij de kinderen van de indianen en de trappers. Hij trok het pak aan en ging op weg. Het was zo'n success dat hij dit een aantal jaren herhaalde. Niet alleen omdat het leuk was maar ook omdat hij, verkleed als kerstman, meer handel losweekte.
Fairbanks groeide en de Millers verhuisden naar North Pole, toen nog slechts een nederzetting van een handvol verspreide hutten op ongeveer twintig kilometer van Fairbanks.
In 1952, toen Miller met zijn zoons aan het werk was om een nieuw huis te bouwen, passeerde er een truck waarin een aantal kinderen zaten. Die kinderen herkenden hem als de Kerstman.
"Heee Kerstman, ben je een nieuw huis aan het bouwen?" riep een van hen en dat was voor Miller genoeg om z'n nieuwe onderkomen de naam 'Santa Claus House' te dopen.
Toen de staat Alaska in 1970 de oude Highway omlegde over een nieuw traject kwam het huis van de Millers (dat toen al een aardige toeristenattractie geworden was) buiten de route te liggen. De familie besloot toen een lap grond aan de kruising te kopen om daar het huidige Santa Claus Hause te bouwen. Tussen hoge dennebomen staat daar nu een enorm rood-wit gebouw waar het altijd Kerstmis is. Binnen is alles op Kerstgebied te koop. Er klinkt kerstmuziek, het ruikt naar dennen en er wandelen elven rond.
Santa Claus House in North Pole, Alaska is een internationale attractie geworden.
Denk niet dat de Kerstman alleen maar op 24 en 25 december werkt. Iedere dag is hij aanwezig om de duizenden bezoekers te ontvangen. En het zou de Kerstman niet zijn wanneer hij geen tijd zou hebben voor twee vermoeide fietsers uit het verre Nederland.

Dick en Els

Dick en Els

"Have you been good to your husband this year?"

"Hi Santa!"
"Hi Els... how are you doing?"
"I am doing fine, thank you!"
"Have you been good to your husband this year?"
"Well..."
"I was told you are a bit lazy, Els... and t hat you have trouble getting out of your sleeping bag in the morning..."
"All lies! I am not lazy... I am just a bit slower than everybody else".
"Oh... I see. You are riding a bicycle around the world?"
"Yes Santa... and we also visited your other home... in Rovaniemi, Finland".
"That's where I live when it's night over here... each night I get in the sleigh and the reindeers will bring me there".

Waarbij ook dat raadsel is opgelost.