Dick en Els stappen opnieuw op hun Vittorio's

De omweg naar Alaska


Dick en Els

In het voorjaar van 1998 vertrokken we uit Katwijk voor een fietsreis naar Timboektoe. Voor ons lagen onbekende verten en voorbij de horizon de avonturen. Wat lieten we achter? Kinderen en ouders, onze vrienden en de honderd keer gestelde vraag... "Wat zoeken jullie in Timboektoe?" 13 maanden en 19.000 kilometer later keerden we terug... met hoofden vol verhalen. Naar huis en haard en de orde van de dag. Naar druk, druk, druk.


Op onze fietsreis naar Timboektoe reden we dwars door Europa. We trapten in de lengterichting over de PyreneeŽn en via bizarre omwegen door Portugal en Spanje naar Marokko. Door MauritaniŽ, Senegal, Mali en Gambia. We staken de Sahara over en bereikten uiteindelijk ons doel! En... we reden het hele eind natuurlijk ook weer terug. Op een gegeven moment, in Frankrijk en nog ver van huis, wisten we het: Dit doen we nog een keer! En dus gingen we aan de slag... We kozen onze bestemmingen en kochten een wereldklimaatgids.
Dick en ElsNa een paar weken puzzelen en meten lag er een papiertje op de keukentafel met ons plannetje: van Katwijk aan Zee via de Noordkaap naar Ushuaia en vandaar via de Galapagos eilanden, Haiti, Cuba en The Great Divide naar Prudhoe Bay in het uiterste noorden van Alaska.
Op dit moment - het is maart 2000 - staan we voor de drempel van dat nieuwe avontuur. Een nieuwe fietsreis over nog onbekende wegen naar de randen van de wereldkaart. En opnieuw zijn er dezelfde vragen... "Waarom naar de Noordkaap?"
"Waarom naar Ushuaia, wat denk je daar te vinden?" "Prudhoe Bay... wat zoek je daar nu helemaal?"
Niets! We zoeken daar helemaal niets.
Het is niet de nieuwsgierigheid naar deze verlaten plekken waarom we opnieuw op de fiets stappen. Waar niets is is niets te vinden. Wat we zoeken vinden we op de weg die tussen deze plekken ligt. De reis zelf is ons doel. Het is het dunne lijntje dat we achter ons over de kaart trekken en waarvan we aan weerszijden een paar kilometer kunnen overzien. Het is de horizon die voor ons ligt. De geur van gras. Het geluid van de stilte. De smaak van water. Het is ook de tijd die we met elkaar en met anderen delen, in onze ontmoetingen onderweg en in het lezen van de brieven van thuis. Het is de vrijheid van het buiten spelen. De omweg naar Alaska.
Prudhoe Bay, Alaska is niet de eindbestemming van deze reis. Het is onze wens dat we, wanneer er onderweg niets mis gaat en we onze neuzen dezelfde kant ophouden, over ruim drie jaar terug zijn in Katwijk aan Zee. Gezond en wel!