Alleen toekomst dankzij school

Wereldfietsers voeren actie in Nederland


Dick en ElsIn viereneenhalf jaar legden ze 75.000 kilometer af. Per fiets.Van Katwijk aan Zee naar Timboektoe en terug. En via de Noordkaap en Ushuaia (ArgentiniŽ) naar Noord-Alaska. Deze reis leverde Dick Verschuur en Els Schaap mooie herinneringen en twaalfduizend dia's op. En een knagend schuldgevoel over de uitzichtloze situatie van kinderen als de veertienjarige Brema uit Mali. Met'Klein Verzet' gaan ze daar iets aan doen.
"We hebben gekampeerd tussen kariboe's op de toendra, op de oever van een bladstil meer in de Chileense Andes en onder de wiegende palmen van een CaraÔbisch strand. We zijn gastvrij ontvangen in luxe villa's in de USA en in karige strohutten in de Sahel. Die viereneenhalf jaar zijn - kortom - de gelukkigste jaren van ons leven geweest", zo schrijven Dick Verschuur (49) en Els Schaap (45) in De Fietskoerier, hun inmiddels legendarische website. Zoals vele reizigers werden ze tijdens hun omzwervingen geconfronteerd met de schrijnende tegenstellingen in de wereld. Ze passeerden dorpjes zonder scholen, kinderen zonder toekomst. Verschuur: "In Mali hebben we drie dagen opgetrokken met Brema. Een jongetje van veertien uit een gezin van zeven, zonder vader. Hij kwam naar ons toe met een beduimeld schriftje, vol Franse woordjes en vroeg of we wat Engels wilden opschrijven. Hij wil dokter worden. maar op zijn vijftiende gaat hij van school. Er is geen geld voor een vervolgopleiding. En werk is er niet. Als hij geluk heeft- mag hij een paar geiten hoeden van zijn oom. C'est tout."

Verschuur en Schaap realiseerden zich dat ze genoeg geld in hun fietstassen hadden om niet alleen Brema maar alle kinderen uit het dorp een jaar naar de middelbare school te laten gaan. "25 Euro per kind kost dat. Voor ons heel weinig en voor zo'n kind een kans om iets van zijn leven te maken en een heel gezin een toekomst te bieden. We hebben Brema's moeder wat geld toegestopt, maar fietsten toch met een rotgevoel weg." Gelukkig zagen ze onderweg ook hoopvolle initiatieven. Mensen die zich liefdevol inzetten om het lot van kinderen te verbeteren. In Peru troffen ze een Nederlands stel dat twee hotels runt, waarvan de winst naar straatkinderen gaat. "En in Guatemala logeerden we bij een Amerikaans echtpaar dat een kinderdagverblijf heeft opgezet voor kinderen van ongehuwde moeders", vertelt Schaap. Verschuur: "Wij hebben niet de vaardigheden of de ambitie om een school te bouwen of een kliniek te runnen. Vanaf eind augustus gaan we - minstens een jaar - door Nederland fietsen en dialezingen geven over onze reis. Dat kunnen we wel: mensen vertellen hoe het is om met je hele bezit in tien fietstassen rond te reizen. We gaan bij plaatselijke kranten, de Rotary en de Vereniging van Plattelandsvrouwen langs en doen mee aan spinning marathons bij fitnesscentra en aan de Drentse Rijwielvierdaagse. We hebben de Stichting Klein Verzet opgericht om geld in te zamelen dat volledig bestemd is voor kansrijke onderwijsprojecten. "Klein, omdat ze zich richten op kleinschalige projecten, waar zijzelf of medereizigers tegenaan lopen. "We hebben gezien dat het rendement van zulke projecten vele malen groter is dan van grote instellingen, waar veel geld in de organisatie verdwijnt. En met een klein verzet beklim je bergen."

Dick en ElsDe fondswervingsavonturen van Dick Verschuur en Els Schaap tijdens de fietstocht door Nederland zijn vanaf juli te volgen op deze website.
U kunt hen bellen: 0174-883707 | 06 3400 1872 of mailen: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Steun Stichting Klein Verzet

Elk bedrag is welkom, maar wanneer u 100 Euro of meer overmaakt op rekeningnummer 51.73.56.279 (t.n.v. Stichting Klein Verzet te Noordwijkerhout) wordt u automatisch een 'Verzetsheld'. Als tegenprestatie komen Dick en Els tijdens hun rondrit door Nederland op de fiets een middag of avond bij u langs om u te vertellen aan welk project uw geld is besteed.

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224