Dick en Els laten hun Vittorio's een dagje staan

Een wandeling door Budapest


Dick en Els

Met trillende benen stappen we op het Oktogon van onze fietsen. Na de weken op het platteland van Servië en Hongarije, de geitenpaadjes en de slaperige dorpjes, zijn we volledig overdonderd door de grandeur van deze stad. We gaan op een terras zitten, bestellen allebei een groot glas bier en happen in het schuim. Een kwartier later - we zijn dan nog steeds helemaal van de kaart - maken we kennis met onze gastheer.
"And... do you like my city?" vraagt hij opgewekt.
"We are... eh... baffled!"
"It is the most beautiful city in the world, I'll tell you. I suggest that you will not ride your bicycles for a couple of days. From tomorrow you will walk and enjoy!"


Dick en Els
We beginnen onze wandeling door de stad op de westoever van de Donau. Daar gaat bij de Kettingbrug een kabeltram omhoog naar de Budaheuvel (Várhegy). Deze twee wagons zijn met een staalkabel met elkaar verbonden. Wanneer de een naar boven gaat keert de ander terug.

Dick en Els
Op deze heuvel bevindt zich het oude koningspaleis, de Burcht van Boeda, een stadje binnen de grootstad, op 70 meter boven de Donau gelegen.

Dick en Els
De Burcht ligt op een plateau en het gehele complex bestaat uit tientallen historische en architectonische waardevolle gebouwen en vele nauwe straatjes en steegjes, waarvan de loop sinds 7 eeuwen niet is veranderd.


Dick en Els
Dick en Els
In de souvenirstalletjes op de burcht vind je, naast de gebruikelijke meuk, vooral poppen en zakjes met paprikapoeder.

Dick en Els
Hier stonden we van te kijken. Op een blinde muur is het perspectief van een gebouw geschilderd. Wanneer je op de juiste plek gaat staan zou je zweren dat het echt is. Even verderop zagen we deze Trabant. Het zou een bedrijfsauto van Stichting Klein Verzet kunnen zijn.

Dick en Els
Weer terug in Pest gaan we naar
Nagy Vásárcsarnok, de grote centrale markthal. Dit is de plek waar vheel veel mensen hun verse groenten en vlees inkopen. Het immense gebouw is ontworpen door Gustav Eiffel en bestaat uit drie verdiepingen. In de kelder koop je vis en ingelegde groenten,

Dick en Els
Op de begane grond vind je vooral groentenkramen.

Dick en Els
Ook daar veel pepers maar ook prachtige aubergines en...

Dick en Els
... de aller- allergrootste radijzen die we ooit zagen. Sommige waren zo groot als appels.

Dick en Els
De worsten zou je moeten ruiken.

Dick en Els
Net als het spek.

Dick en Els
Voor mensen met een orale fixatie, zoals wij, is alles op deze plek een voortdurende verleiding.

Dick en Els
Maar we zijn er natuurlijk alleen om te kijken.

Dick en Els
Een groot deel van de middag brengen we door in een badhuis.

Dick en Els
Het Géllert Gyogyfürdö bezit zowel een binnen- als een buitenbad. Het is ingericht in Jugendstil en dateert uit de periode voor de Tweede Wereldoorlog.

Dick en Els
Het buitenbad bezit zelfs een golfslag. De temperatuur van het water varieert tussen de 26 en de 38°C., afhankelijk van welk bad je neemt.


Dick en Els
Met daarna een kop espresso in het oudste koffiehuis van Budapest. Grand Café New York. De fresko plafonds, de magistrale kroonluchters en uitnodigende galerie weerspiegelen de scharme van weleer. Ook vandaag nog een fantastische plek om te vertoeven.

Dick en Els
Van New York slenteren we naar de St. Stefanusbasiliek. Van buiten oogt deze kerk zeer monumentaal, met de 96 meter hoge centrale koepel - hoger dan welke kerktoren in de stad ook - en twee naar het westen gerichte 80 meter hoge torens. Aan beide zijden van het hoge portaal, dat de vorm van een triomfboog heeft, staan in de nissen figuren van kerkvaders.

Dick en Els
Het interieur doet niet onder voor de buitenkant. Alle bekende Hongaarse schilders en beeldhouwers van rond de eeuwwisseling werkten mee aan de vervaardiging ervan. De koepel toont een mooi plafond met mozaďeken.

Dick en Els
We zijn vooral onder de indruk van de vier gebrandschilderde ramen.

Dick en Els
Weer buiten lopen we over de Andrássy útca (die sinds 2002 op de Werelderfgoedlijst van Unesco staat) naar het Oktogon. Daar stappen we op de metro.

Dick en Els
Budapest heeft de oudste metro op het vasteland van Europa.

Dick en Els
We stappen uit op het  Heldenplein met daarop het Millennium-monument (H?sök tere) aan het uiteinde van de Andrássyboulevard.

Dick en Els
Het monument bestaat uit een zuilengalerij in een halve cirkel, met de standbeelden van de 7 Magyarenvorsten in het midden. In een halve kring daar omheen staan de grote standbeelden van een aantal beroemde Hongaren, die de geschiedenis van het land beďnvloedden. Het geheel wordt bekroond door een 45 meter hoge zuil met op de top de aartsengel Gabriël. Voor deze zuil is een ruiterstandbeeld van vorst Árpád opgericht.

Dick en Els
Achter het heldenplein ligtt het Városliget, het grootste park in Boedapest. Op een eiland in de vijver in het park ligt het slot Vajdahunyad, dat hier werd gebouwd ter gelegenheid van het grote feest in 1896.

Dick en Els
Het is een kopie van een slot dat in Zevenburgen staat. De architect heeft geprobeerd verschillende Hongaarse stijlen in één gebouw te verenigen.

Dick en Els
Ook rond het kasteel hebben de gebouwen een verschillende stijl. Romaans (kerk), gotisch, renaissance en barok (het slot). Het portaal van de kerk is een nabootsing van dat in Ják.

Dick en Els
Het is inmiddels avond wanneer we met de metro terugkeren naar de
Andrássy útca. Daar staat de beroemde Opera van Budapest.

Dick en Els
Dat is vooral van binnen pracht en praal.

Dick en Els
Wij zijn er vanavond om er een uitvoering bij te wonen van Romeo en Julia.

Dick en Els
Drieënhalf uur lang kijken we ademloos toe. Niet alleen van het spel maar ook naar het decor.

Dick en Els
Daarna wandelen we nog een poosje door de stad.

Dick en Els
Daar zijn veel gebouwen prachtig verlicht.

Dick en Els

< Vorige