Dick en Els op weg door Nederland


Dick en ElsCruyff zei het al: 'Ieder voordeel hep z'n nadeel'. Dat geldt ook voor de reizende mens. Toeristen die de derde wereld van achter de veilige beschutting van het glas van een touringcar met airco beleven zien minder maar worden ook minder pijnlijk met ellende geconfronteerd dan wereldfietsers die hier (letterlijk en figuurlijk) met hun neus bovenop zitten. De belangrijkste reden om per fiets door de wereld te reizen; het directe contact met de omgeving waardoor je reist, resulteert zodoende op sommige momenten in een aanslag op het geweten van de fietsreiziger. Bij velen ontstaat er daarna, wanneer eenmaal thuis het knagen doorgaat, de behoefte om daar iets aan te doen.

Toen het bestuur en de activiteitencommissie van de vereniging De Wereldfietser in het vorig najaar bij elkaar kwamen voor de voorbereiding van de viering van het 10-jarig bestaan bleek dat er onder de leden die door Afrika en Zuid-Oost Azi gefietst hadden een wens leefde om 'iets te doen met een goed doel'. Op datzelfde moment zaten Dick Verschuur en Els Schaap nog op de fiets onderweg terug naar Nederland hun plannen met Stichting Klein Verzet uit te werken.
Dat plan... fondsen werven voor de ondersteuning van onderwijsprojecten voor kansarme kinderen bleek precies datgene wat de activiteitencommissie voor ogen had en daarmee was 'het goede doel' van de vereniging De Wereldfietser en de samenwerking met Stichting Klein Verzet beklonken.

Hoe werken De Wereldfietser en Klein Verzet samen?

Stichting Klein Verzet is door Dick en Els bedacht en opgericht met de bedoeling om, samen met andere wereldfietsers, kinderen een kans te geven hun dromen waar te maken. Daarbij wordt in de allereerste plaats gedacht aan het financieren en ondersteunen van onderwijsmogelijkheden.
Om die doelen te verwezenlijken is geld nodig. Daarom trekken Dick en Els vanaf september 2004 op hun wereldfietsen met een kar vol beelden en verhalen door Nederland. Ze gaan een vol jaar op de fiets door hun eigen land en vertellen overal hoe leuk het is om op deze manier door de wereld te trekken. Het geld dat ze met hun diapresentaties ophalen wordt, samen met de donaties van 'verzetshelden' en de opbrengst van allerlei andere initiatieven besteed om een aantal kleinschalige onderwijsprojecten waar Dick en Els onderweg tegenaan gefietst zijn te ondersteunen.
De samenwerking met De Wereldfietser is in hun initatief heel belangrijk. Andere leden van deze vereniging die het plan hebben om door een gebied te gaan fietsen waarin een project ondersteund wordt zullen gevraagd worden om als Fietskoerier te fungeren. Ze kunnen het project tijdens hun reis bezoeken en van hun bezoek een verslag uitbrengen in de nieuwsbrief van Stichting Klein Verzet, deze website en in het tijdschrift van de Vereniging.
In sommige gevallen zal de benaming 'Fietskoerier' zelfs een letterlijke lading krijgen wanneer deze fietsers ook gevraagd zal worden om het opgehaalde bedrag daadwerkelijk te gaan overhandigen (dit om er zeker van te zijn dat het volledige bedrag onbelast door overheidsheffingen op de juiste plek van bestemming komt).
Een andere manier van samenwerking met de Vereniging De Wereldfietser is dat leden die al fietsend onderweg een mooi project tegenkomen dit in kunnen brengen bij de Stichting en zo zelfs projectleider kunnen worden.

Dick en Els

Waar en wanneer precies?

In de beschutting van de bossen rond Kootwijk ligt het Kootwijkerzand, de grootste zandverstuiving van West-Europa. Hier ervaart men hoe een groot deel van de Veluwe er zo'n eeuw geleden uitzag. In deze prachtige omgeving ligt ook kampeerterrein "De Harskamperdennen", de plek waar in het weekend van 20/22 augustus 2004 het tienjarig jubileum van de Vereniging De Wereldfietser gevierd gaat worden.
Tijdens dit feestkampeerweekend gaat het samenwerkingsverband tussen Stichting Klein Verzet en De Wereldfietser dus officieel van start. Maar dat is niet het enige op de agenda. Er zijn tal van activiteiten waarover je hier meer kunt lezen. Er zijn wereldlekkernijen, er wordt gefietst en op zaterdagavond geven Dick en Els een diapresentatie van hun fietsreis naar Timboektoe.
Zondagochtend 22 augustus rond 11:00 trappen Els en Dick hun opgepakte Vittorio's van het terrein af en is de start van de rondfietsreis door Nederland een feit.

21,22 augustus 10 jaar Wereldfietser

Locatie: Camping Harskamperdennen, Houtvester Van t Hoffweg 25, Kootwijk
Tijden: het gehele weekend

Wereldfietsers?

dickenelsoppadIn ruim negen jaar reden Dick en Els ruim 111.000 kilometer door vijf continenten. Ze doorkruisten ruim vijftig landen en stonden met hun fietsen op  een paar van 's werelds meest afgelegen plekken. Tijdens die reis hebben ze geschreven en gefotografeerd.
Het resultaat daarvan vind je op deze website. Honderden reisverhalen en duizenden foto's; met het doel anderen te inspireren tot een omslag in het leven.
Voor degenen die niet gaan fietsen maar liever thuis blijven staan er bijna honderd wereldrecepten.

Inmiddels zijn Dick en Els gestopt met fietsen en wonen ze in Den Haag. De fietsen staan in de schuur en hun tent is ingepakt. Els werkt "in de zorg". Dick is grafisch vormgever en bouwt websites.
2fietsenoppad224